Insulin musuh kita! Tips kurus dan pemakan sihat

Insulin adalah hormon yang dirembeskan oleh organ pancreas ke dalam darah untuk mengurangkan kandungan gula. Jika anda ingin mengurangkan berat badan, insulin adalah musuh utama kita.

Lagi banyak makan, lagi cepat lapar?
Insulin akan menyebabkan kita berasa lapar dengan lebih cepat. Apabila anda makan terlalu banyak, kandungan gula dalam darah anda meningkat. Badan akan mengeluarkan hormon insulin dengan banyak untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah kembali. Namun, apabila gula sudah pun diturunkan pada tahap normal, insulin masih lagi tinggi dalam darah. Akibatnya, gula dalam darah akan berada pada tahap rendah dan anda akan berasa lapar. Secara ringkas:-

"Makan banyak --> Gula darah tinggi --> Insulin darah tinggi --> Gula darah turun --> Insulin masih tinggi --> Rasa lapar"

Insulin dan lemak
Insulin mengurangkan kandungan gula dalam badan dengan menukarkan gula (glucose) kepada glycogen. Memandangkan kapasiti penyimpanan glycogen dalam badan hanya sedikit, gula yang berlebihan dalam badan tadi akan ditukar kepada lemak. Oleh itu, selain menyebabkan kita berasa lapar dengan cepat, insulin juga akan menggalakkan badan kita untuk menyimpan gula dalam bentuk lemak. Ini adalah punca utama kegemukan!

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini?
Kurangkan kuantiti makanan dalam setiap hidangan. Cadangan yang terbaik adalah untuk makan hanya 1 portion tetapi kerap. Pastikan anda makan 5-6 kali sehari. Jika anda tidak lapar sebanyak 5-6 kali, bermaksud portion anda salah, maka kurangkannya. Dengan cara ini, kita dapat mengelakkan daripada mengeluarkan terlalu banyak hormon insulin. Sekian tips kurus pemakanan sihat khas buat anda

No comments:

Post a Comment