Tips kurus pemakanan sihat: Jangan minum Jus Apple


          Sebelum kita mengikuti apa-apa diet, mari kita cuba fahami perkara paling asas tentang perut kita. Tugas perut adalah untuk memproses makanan dengan mengunakan muscle-musclenya untuk menghancurkan makanan tersebut.

         Memakan makanan yang belum diproses menyebabkan gula dalam badan naik perlahan-lahan. Manakala, memakan makanan yang telah diproses menyebabkan gula dalam badan naik mendadak.
 "Semakin banyak makanan itu diproses, semakin mudah perut untuk menghadam makanan, semakin cepat kenaikan gula dan semakin gemuklah kita".         Yang terbaik adalah kenaikan gula secara perlahan-lahan, konsistent dan sedikit.
Inilah sebabnya kenapa makan sebiji apple adalah lebih baik daripada minum jus apple. Jus apple telah pun diproses, diekstrak dan tidak mempunyai fiber. Oleh kerana semua proses telah selesai, gula akan terus masuk ke dalam darah. Oleh iti tips kurus pemakanan sihat kali ini adalah JANGAN MINUM JUS dan MINUMAN BERGULA. Jika jus apple pun berbahaya, bayangkan jika yang masuk ke dalam mulut anda adalah aiskrim ataupun Potato Chips.

Katakan Euuw.. kepada makanan proses!