Pitaukur: Puasa tak lapar?

Assalamualaikum,


          Selamat berpuasa kepada semua bloggers yang sudi singgah ke sini. Harap anda semua dapat puasa dengan sihat dan beriman.
          In sha Allah semua yang puasa kerana mengikut tuntutan agama. Semoga kita semua tidak hanya mendapat lapar dan dahaga sahaja tetapi mendapat segala kerahmatan dan keberkatan bulan Ramadhan ini.
          Adakah puasa yang tidak lapar itu hebat? Jawapannya yang saya petik daripada Ustaz Azhar Idrus adalah TIDAK. Kita disuruh berpuasa supaya kita lapar dan dapat merasaikan sebahagian kecil kebuluran yang dihadapi oleh saudara-saudara kita yang susah dan mengakhiri madrasah ramadhan ini dengan perasaan syukur atas segala rezeki yang telah dikurniakan ke atas kita.
          Jadi, jika berat badan anda tidak turun di bulan Ramadhan, mungkin ada masalah ketika anda berbuka dan bersahur dan apa sahaja yang anda makan diantaranya. Selepas ini, jangan beli terlalu banyak di pasar ramadhan sehingga tak larat nak makan dan beribadat di bulan Ramadhan ini.
          Akhir kata, saya doakan anda semua berjaya di bulan Ramadhan. Jangan lupa perhatikan apa yang anda makan. Kurangkan manis, kurangkan lemak dan kurangkan makan. Gambar di atas buat renungan semua.

Pitaukur

No comments:

Post a Comment