Tofu:
· Potong tofu (5 cm x 5 cm lebar) dan (1 cm tebal) à 10- 12 potongan
· Panaskan nonstick frying pan dengan 2-3 sudu besar minyak masak dan gorengkan tofu tadi sehingga garing/kekuningan dibahagian luar (bahagian tengah dibiarkan lembut)
*tips sihat: tofu boleh digaringkan tanpa menggunakan sebarang minyak!~
Tofu Sauce:
· Bahan-bahan:
- madu (1 sudu besar)
- serbuk bawang putih (1 sudu kecil)
*anda boleh menggunakan bawang putih yang dicincang, but it has quite strong aftertaste since the sauce is not cooked.
- chili flakes/serbuk cili (2 sudu besar)
- kicap masin (1 sudu besar)
- sesame oil (1 sudu kecil)
- daun bawang (racik halus, 1-2 sudu besar)
- air masak (1-2 sudu besar)
- sesame seeds (1 sudu kecil)
· Gaulkan semua bahan-bahan di atas kecuali sesame seeds kemudian rasa dan ubah mengikut citarasa anda.
· Tuangkan di atas tofu yang telah digoreng tadi.
· Kemudian taburkan sesame seeds sebagai hiasan
Maangchi Tofu side dishes: http://www.youtube.com/watch?v=J64UnMsgq_0
No comments:
Post a Comment