Makanan sihat: Rehab Fried Chicken (Half the KFC Chicken calories, no frying!)


         Selamat berpuasa semua J hari ni (20/7) kami di Czech Republic sudah mula berpuase, bermula dari pukul 3 pagi sampai 9 malam! Fewhh, memang sangat mencabar berpuase time summer macam ni. So memandangkan kami berpuasa selame 18 jam (dan takde pasar ramadhan, isk2~), maka terpaksalah masak yang simple2 untuk berbuka nanti (tak larat la nk masak 2-3 jam) hehe lagipun kami ni still student maybe boleh dimaafkan..erk suke hati je~

Okeh kembali ke point yang sebenar, actually saye nak share satu resepi makanan sihat yang sangat2x simple, sihat dan sedap! Ni adelah recipe terbaik bagi anda yang nk sangat makan ayam goreng, tapi, tengah diet ataupun ingin berjinak2 dengan cara hidup yang lebih sihat tapi takut kene makan sayur dengan buah je hari2 hehe (memandangkan kami pun baru je nk kembali ke pangkal jalan, so meh start same2~)

Bahan-bahan:
1)      Ayam yang telah dipotong dan dibuang kulit.
2)      Low fat butter milk
*nak buat sendiri pun takde masalah, cume perlukan cuka/lemon juice dan susu segar rendah lemak, then follow this link: http://www.youtube.com/watch?v=88JIyrY5ZV4)
3)    Pretzels stick, kalau tak jumpe gantikan dengan whole grain bread crumbs
         
                          4)    Oregano
                          5)     Black pepper
                          6)     Onion and Garlic powder  (you can skip the onion powder if you can’t find one)
                          7)     Serbuk cili (cayenne pepper)
                          8)     Garam (sekiranya anda menggunakan pretzel tanpa garam)
                          9)     Dijon mustard
      Cara-cara:
1)   Tuangkan buttermilk ke dalam mangkuk yang mengandungi ayam (cover the whole chicken). Marinate selama setengah jam or overnight dalam peti sejuk.
2)   Campurkan pretzel, oregano, onion and garlic powder, cayenne pepper, black pepper, sedikit garam dan blend semua bahan-bahan tersebut.
3)   Panaskan oven 200 degree celsius.
4)   Ambil ayam yang telah di marinate kan tadi, salutkan dengan dijon mustard kemudian salutkan pula dengan campuran pretzel itu tadi. Buangkan buttermilk yang berlebihan.
5)   Masukkan ayam ke dalam oven selama sejam! Ready to serve~
                *picture will be uploaded later, do visit our blog again J